torek, 17. maj 2016

ANJA BAŠ: Lačna Življenja : Kako se imeti rad?

Ko malo pogledam okrog sebe, vidim, da v današnjem času med najstniki, vedno manj srečaš tistih z "normalno postavo." Seveda predvsem pri puncah. Na eni strani so tiste, ki so prekomerno težke, na drugi takšne, ki so prekomerno suhe. Na koncu se res vprašaš kaj se dogaja?


Pri prekomerno težkih je seveda posledica negibanje in slaba prehrana. Vse preveč je reklam, kjer ponujajo samo nezdrave stvari, ki človeka po vrhu vsega lahko zasvojijo. Seveda se neprimernih prehranjevalnih navad sprva lahko naučimo doma, vendar ni nujno, da je le to krivo. Veliko pripomore tudi družba, fast food na vsakem koraku...in seveda verjamem, da je najstniku bolj privlačno pojest "hamburger in coca colo" kot pa banano in jabolko.



Po drugi strani, pa je pri prekomerno suhih v večini primerov trend nekega ideala in lepote, kjer punce gredo v določene skrajnosti in so za ta svoj "lepotni ideal, ki je v večini primerov "photoshopan" pripravljene narediti vse. Celo izpostaviti sebe in svoje telo tako daleč, da se vse skupaj spremeni v bolezen. (Bulimija, anoreksija) In ni težko odklikat na internetu in poiskat kakšen nasvet kako shujšat. Vse se začne pri dietah...konča pa za najstnice žal lahko pri "dietah" ki so vse prej kot nedolžne za njihovo zdravje in hkrati tudi življenje...

Že dalj časa spremljam Anjo Baš, izjemno talentirana punca, pevka, ki pa je dala skozi pravi pekel v svojem življenju in skoraj uničila samo sebe. Anja je prebolela bulimijo in svojo izkušnjo opisala v knjigi Lačna življenja. Izjemno poučna knjigo za vsako najstnico, ki lahko v knjigi zares nazorno vidi, zakaj je teženje k temu biti popoln - lahko huda zmota in nesmisel. In lahko privede tudi do tragičnega konca.




Kaj sploh je knjiga, ki jo je napisala Anja? O čem govori?

Kot pravi Anja: “Lačna življenja” je moja zgodba o boju z motnjami hranjenja.

Vprašanje za milijon dolarjev: kako se torej imeti rad?? O tem pišem v knjigi.


Knjiga »Lačna življenja« govori o tisti osnovni potrebi biti ljubljen. Vsak od nas išče potrditev, da je dovolj dober za to, da bi si vzel svoj košček sreče v tem barvitem svetu. Pa znamo v prvi vrsti osrečiti sami sebe? Kako lahko od sveta pričakujemo, da nas bo imel rad, če se še sami ne znamo imeti?

S tem in podobnimi vprašanji se je dolga leta ukvarjala Anja Baš, slovenska pevka in avtorica glasbe. Odločitev, da svojo zgodbo deli z javnostjo je v prvi vrsti sprejela zaradi velike želje pomagati drugim mladim, ki preživljajo podoben pekel, kakršnega je preživela sama. Knjiga ni namenjena samo obolelim za motnjami hranjenja, pač pa vsem tako ali drugače obremenjenim najstnikom in mladostnikom, ki vsak na svoj način poskušajo najti same sebe.

Knjiga poskuša odgovoriti na vprašanje, kaj lahko sami naredimo za svojo srečo in kako zbrati moč in pogum, da sprejmemo odgovornost za svoje življenje in se pričnemo spoštovati, ceniti in imeti radi. Anja ponudi tudi lasten recept za osvoboditev od prepričanj, ki nas omejujejo in nas delajo nesrečne in bolne.



Knjiga vredna, da jo prebere vsakdo :)

Več o njeni knjigi in o Anji lahko izveš na:

http://anjabas.si/knjiga/

Na tem naslovu lahko svoj izvod knjige tudi kupiš :) Klik :)



Ni komentarjev:

Objavite komentar